Αγρίνιο – Κρυονέρι (Δυτική Ελλάδα)

Δικτυακός τόπος:
/
Ιδιοκτήτης/κάτοχος εγκαταλελειμμένου σιδηροδρόμου:
Αρχείο GPX:

Αυτοί οι σιδηρόδρομοι άρχισαν να κατασκευάζονται στα τέλη του 19ου αιώνα και επίσημα ανεστάλησαν το 1980. Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και όλες οι σιδηροτροχιές εγκαταλείφθηκαν ενώ ορισμένοι από τους σταθμούς κατεδαφίστηκαν για να κατασκευαστούν άλλα δημόσια κτίρια (π.χ. σχολεία). Το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς των σιδηροδρόμων καταστράφηκε και βανδαλίστηκε. Προς το παρόν, τα μονοπάτια έχουν εγκαταλειφθεί, μετακινηθεί ή/και καταστραφεί. Σε ορισμένα σημεία οι ράγες έχουν απομακρυνθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς (π.χ. δρόμους). Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, οι ράγες περνούν από κατοικημένες περιοχές, κοντά σε σπίτια και άλλα κτίρια ενώ διασχίζουν δρόμους και αγροτικούς δρόμους.

Total distance: 60806 m
Total climbing: 319 m
Total descent: -251 m

Αυτοί οι σιδηρόδρομοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή είναι λίγα αφού τα μονοπάτια διασχίζουν τα φυσικά τοπία και τα μικρά χωριά καθώς και συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας – Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Τα μονοπάτια βρίσκονται κοντά στον ποταμό Αχελώο καθώς και στη λίμνη Τριχωνίδα με υψηλές δυνατότητες επισκεψιμότητας. Επιπρόσθετα, η περιοχή έχει ενδιαφέροντα μνημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως «Το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας» και το «Αρχαίο Θέατρο Νέας Πλευρώνας». Η περιοχή διαθέτει επίσης περιφερειακά λεωφορεία που συνδέουν την περιοχή με τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και αξίζει να αναφέρουμε ότι βρίσκεται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος, μια περιοχή με υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας.

Credits: Google Maps

Η περιοχή είναι εντελώς αγροτική και προσφέρει ωραία τοπία. Η προτεινόμενη πράσινη διαδρομή περνά μέσα από μικρές πόλεις που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως αφετηρία. Η πράσινη διαδρομή θα ήταν μια καλή επιλογή για ποδηλασία, τρέξιμο και περπάτημα. Επιπλέον, οποιεσδήποτε υπαίθριες δραστηριότητες μπορούν να υλοποιηθούν σε διάφορους χώρους.

Credits: Google Maps

Αυτή τη στιγμή οι ράγες είναι σε κακή κατάσταση. Σε περίπτωση που οι περιφερειακές ή κυβερνητικές αρχές καταβάλουν προσπάθεια για τη μετάβαση των σιδηροδρόμων σε πράσινες διαδρομές, θα είναι προσβάσιμες σε όλους και θα μπορούν να χρησιμοποιηθεί από πεζούς, για ποδηλατόδρομους και οποιαδήποτε άλλη χρήση που σχετίζεται με την ενεργό μετακίνηση, άθληση και αναψυχή.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των σιδηροδρόμων, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.